Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az Unikornis árnya – a kivándorlásról 

A közelmúltban jelent meg a Metropolis Media Kiadó gondozásában Raquel Martínez-Gomez: Az Unikornis árnya című regény. A regény 2007-ben elnyerte a Young Ateneo de Sevilla díjat, 2010-ben pedig az Európai Unió irodalmi díját, s azóta számos nyelvre lefordították.

Raquel Martínez-Gomez Az unikornis árnya Young Ateneo de Sevilla díj Kreatív Európa könyv

0 Tovább

Az unikornis árnya

Claudia, az argentin lány az emlékei elől menekül Madridba, ahol egy bárban kezd el dolgozni.

De az emlékek utat törnek, újra és újra feltárul Misones tartomány, Posadas, Buenos Aires varázslatos világa. A varázslat mögött azonban mindig felsejlik az emberi bánat, az emigráns lét melankóliája, az álarcok alatt a valódi ember… vagy egy újabb álarc. A festék mindig lekopik, és megmutatja az alatta lévő rétegeket.

Az emlékezés mesés világa mindig összeolvad az egyes régi és új városok ízével, illatával, az évszakok váltakozása az emberi hangulatokéval, és a könyv végén fény derül a titokzatos unikornis kilétére is, amit csak kevesen láthatnak meg…

cselekvés nulla

Cselekedni vagy nem cselekedni… az itt a kérdés…

A svéd írónő művét a négy évszak tagolja, ezek megfeleltethetők a főszereplő élete egy-egy szakaszának. Ezt az életet könyvek határozzák meg, és a könyveken keresztül: találkozások. Különböző emberek sokszínű lenyomatai. Az Otthon és a külvilág egyaránt könyveken keresztül értelmeződik, ahol gyakran nehezen válik szét valóság és fikció, realitás és irodalom, jelen és múlt, megtörtént és elképzelt. Ebben a sokszor furcsa térben mintegy az absztrakció ellenpontjaként nyer jelentőséget a Rend világa. A főszereplő olvasással járó tétlensége ugyanakkor olyan belső utazás, amely a női lét meghatározó állomásain keresztül jut el az alkotás, azaz a cselekvés nulla fokához.

 

0 Tovább

Cselekvés nulla foka

Cselekedni vagy nem cselekedni… az itt a kérdés…

A svéd írónő művét a négy évszak tagolja, ezek megfeleltethetők a főszereplő élete egy-egy szakaszának. Ezt az életet könyvek határozzák meg, és a könyveken keresztül: találkozások. Különböző emberek sokszínű lenyomatai. Az Otthon és a külvilág egyaránt könyveken keresztül értelmeződik, ahol gyakran nehezen válik szét valóság és fikció, realitás és irodalom, jelen és múlt, megtörtént és elképzelt. Ebben a sokszor furcsa térben mintegy az absztrakció ellenpontjaként nyer

0 Tovább

Középen

Érdekes és groteszk, néha ellenállhatatlanul vicces olvasmány az emberekről és egymáshoz fűződő kapcsolataikról, valamint az embereket körülvevő tárgyakról, melyek bezavarhatnak a kapcsolatok megszokott menetébe – egy bajusz, egy gomb, egy cigaretta,  egy repülő szőnyeg, láthatatlan elefántok, vagy éppen egy nagy sütőtök.

könyv Középen

A pontos, tömör, jól felépített történetekben csupán vékony határ választja el egymástól a „normális”-t a misztikustól vagy furcsától. E két véglet között „középen” egyensúlyozva Anna Onichimowska sajátos módon látja és láttatja a sokszor félelemmel, bizonytalansággal és varázslattal teli emberi sorsokat.

0 Tovább

Ablak

Az öregedés és az öregség nem csak az izlandi irodalomban mellőzött téma.

Az Ablak négy nagy fejezete négy egymást követő reykjavíki ősz történéseit írja le egy kezdetben 78 éves névtelen nő szemszögéből – különös módon egyes szám harmadik személyben. Kevés, sokat sejtető, gondosan megválogatott szóval mond el rengeteg mindent a mű, amelynek költői nyelvezete, gondolatvilága nem szépíti a valóságot, azonban a gyakran szomorú eseményeket is finom humorral tálalja.

Halldóra Kristín Thoroddsen három verses- és két novelláskötet után írt kisregénye 2017-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

0 Tovább

Díjnyertes könyvek

blogavatar

Olyan könyvekről, amelyek már átmentek egy előszűrőn azzal, hogy díjat nyertek.